Technische gassen


Wij leveren technische en speciale gassen van Linde Gas Nederland
aan bedrijven en kleinverbruikers (particulieren).

Vraag naar de mogelijkheden die het beste passen op uw bedrijfsproccesen.
Wij zijn u graag van dienst! 

Graag zetten wij de kenmerken, eigenschappen en toepassingen van technische (en speciale) gassen voor u uiteen.

Acetyleen
Acetyleen is een synthetisch, kleurloos en zeer brandbaar gas. Het heeft een kenmerkende, knoflookachtige, zoete geur en is iets lichter dan lucht. Het is bedwelmend, maar niet giftig. Acetyleen vormt explosieve verbindingen (acetyliden) met o.a. zilver en koper; voor apparatuur zijn daarom slechts metaallegeringen met maximaal 63% koper toegestaan. Bij een verhoogde druk kan het spontaan uiteenvallen in koolstof en waterstof (dissociatie), waarbij warmte vrijkomt. Dit kan leiden tot hevige explosies. Daarom kan acetyleen alleen veilig (onder druk) worden opgeslagen in stalen cilinders, indien deze gevuld zijn met een poreuze massa (monoliet) en een oplosmiddel (bijv. aceton). De poreuze massa en het oplosmiddel moeten voldoen aan de door de overheid gestelde eisen. 

Toepassingen van Acetyleen
Acetyleen is het meest universele gas voor de autogene metaalbewerking. Het is het enige gas waarmee autogeen gelast kan worden. De meeste acetyleen wordt gebruikt als verhittingsgas bij de autogene technieken: lassen, vlamspuiten, hard- en zachtsolderen, snijden, gatspuiten, gutsen, heetstoken, voorverwarmen, spanningsarm gloeien, richten en strekken, vlamstralen en vlamharden.

Levering
Acetyleen cilinders zijn herkenbaar aan hun kastanjebruine cilinderkraag.

Download hier het  Acetyleen veiligheidsinformatieblad.

Argon
Argon is een kleur- en geurloos edelgas dat zwaarder is dan lucht. De reactietraagheid maakt van Argon een ideaal beschermgas. 

Toepassingen van Argon
Argon is een beschermgas dat wordt toegepast tijdens het MIG/TIG lasproces of ook als backinggas bij het plasmalassen. Argon wordt ook ingezet voor res
earch en development doeleinden, zoals bijvoorbeeld in laboratoria. 

Levering
Argon cilinders zijn herkenbaar aan hun donkergroene cilinderkraag. Het laat zich goed in verschillende verhoudingen mengen met andere gassen zoals koolzuur, waterstof, zuurstof en helium.

Download hier het Argon veiligheidsinformatieblad.

Toepassingen van Argon Menggassen
Argon menggassen worden vaak toegepast tijdens het MIG/MAG lasproces. Door de vele verschillende mengverhoudingen is het mogelijk bij de juiste keuze van het type menggas, alle staalsoorten te lassen van hoog, laag en ongelegeerde staalsoorten, RVS, aluminium en aluminiumlegeringen.

Mengverhoudingen
Menggassen zijn verkrijgbaar in verschillende mengverhoudingen. Argon dient steeds als basis en kan gemengd worden met gassen, zoals: koolzuur, waterstof, zuurstof, helium en stikstof. 

Levering
Menggassen zijn vaak herkenbaar aan hun lichtgroene cilinderkraag. Ze zijn leverbaar in verschillende eenheden.

Download hier het Menggas Argon-Waterstof veiligheidsinformatieblad.
Download hier het Menggas Argon-Stikstof veiligheidsinformatieblad.

CO2
Koolzuur is een kleur- en geurloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Koolzuur is een niet brandbaar gas. Het wordt gedeeltijk gewonnen uit natuurlijke bronnen en gedeeltelijk uit industriële bronnen. 

Toepassingen van koolzuur (kooldioxide)
Koolzuur kan worden gebruikt als beschermgas tijdens het MIG/MAG lasproces, maar wordt ook veel ingezet als verdrijvingsgas in de voedingsmiddelenindustrie. Koolzuur is een belangrijk component voor vele soorten menggassen. 

Levering
Koolzuurcilinders zijn herkenbaar aan hun grijze cilinder kraag.

Download hier het Koolzuur veiligheidsinformatieblad.

Formeergas

Toepassingen van formeergas
Formeren is het voorkomen van oxydatie tijdens het lasproces. Inzet van formeergas dient als bescherming bij de achterzijde van de las. Formeergas wordt gebruikt indien men aan de doorlaszijde een gladde verbinding dient te verkrijgen. 

Levering
Formeergas is verkrijgbaar in verschillende mengverhoudingen. De cilinders zijn herkenbaar aan hun rode cilinder kraag.

Stikstof
Met ruim 78% heeft stikstof een groot aandeel van de lucht die wij inademen. Stikstof is niet brandbaar en kan in hoge concentraties verstikkend werken. Stikstof is een kleur- en geurloos gas. 

Toepassingen van stikstof
Stikstof wordt gebruikt in de lasersnij-industrie als snijgas, maar ook als component bij beschermgas om aluminium of aluminiumlegeringen te lassen. Daarnaast wordt het gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als verdrijvingsgas bij het verpakken van levensmiddelen. 

Levering
Stikstof cilinders zijn herkenbaar aan hun zwarte cilinderkraag.

Download hier het Stikstof veiligheidsinformatieblad. 

Waterstof
Waterstof is een kleur– en geurloos gas welke veel gebruikt wordt bij brandstofproductie. Waterstof wordt gezien als het gas voor een duurzame toekomst. 

Toepassingen van waterstof 
Waterstof wordt gebruikt in de chemische industrie, metallurgie, levensmiddelenindustrie en in de lastechniek.

Levering
Waterstof cilinders zijn herkenbaar aan hun rode cilinder kraag

Download hier het Waterstof veiligheidsinformatieblad.

Zuurstof
De lucht die wij inademen bestaat voor bijna 21% uit zuurstof. 

Toepassingen
Zuurstof laat zich makkelijk binden met andere elementen. Het wordt onder andere ingezet als snijgas bij de autogene en laser techniek maar ook als component gebruikt bij menggas voor het MIG/MAG lasproces. In combinatie met acetyleen wordt het gebruikt bij autogeen lassen en snijden en daarnaast wordt het ingezet als snijgas in de laser– en snij industrie. 

Levering 
Zuurstof cilinders zijn herkenbaar aan hun witte cilinderkraag.

Download hier het Zuurstof veiligheidsinformatieblad.

Lasergas
Laser- procesgassen spelen binnen de techniek van lasertoepassingen een belangrijke rol. Ze bepalen de kwaliteit en het vermogen van een laserbundel. 

Toepassingen van laser-proces gassen
Bij de CO2 laser wordt er in de laserbuis gebruik gemaakt van een speciaal gasmengsel. Dit bestaat altijd uit 3 componenten (CO2, stikstof en helium), per laser kan de verhouding verschillen.

Nog vragen? Kom naar onze showroom/winkel of neem contact met ons op. Wij adviseren u graag welk gas het beste past bij uw project